Je telefoon gaat: grote natuurbrand vlakbij een camping, ontspoorde trein na botsing lekt chemicaliën, ingestort gebouw na explosie of tientallen kinderen onwel bij bezoek aan dierentuin. Op sociale media en nieuwsmedia klinken vragen en emoties. Binnen 30 minuten moet er een omgevingsbeeld liggen. Hoe pak je dat aan?

Wat is tijdreizen?

Na afloop van een incident of evaluatie hoor je vaak: “Als ik het opnieuw had moeten doen, dan had ik het anders aangepakt”. Met de tijdreismodule in OBI4wan kan dat! Wij zetten de tijd terug naar een incident uit het verleden. Je oefent zo de online dynamiek bij incidenten die echt plaatsvonden. Wij zetten de klok terug en binnen 30 minuten lever jij je eerste omgevingsanalyse op. Uiteraard adviseren wij jou daarbij.

Waarom tijdreizen?

Waarom zou je als analist je skills niet trainen? Een brandweerman traint ook zijn blus vaardigheden en een politieagent(e) legt periodiek een schietproef af. Tijdreizen biedt analisten dé mogelijkheid om onder tijdsdruk en stress te oefenen met het maken van omgevingsanalyses en het gebruik van de online media monitor. Hierdoor weet je tijdens een incident precies wat je moet doen en kun je terugvallen op aangeleerde routines. Wij trainen omgevingsanalisten in het gebruik van de online media monitor tijdens incidenten. Op welke manier haal je de buitenwereld naar binnen en hoe zet je dit om naar bruikbare informatie voor crisiscommunicatie van hulpdiensten en ketenpartners? Onze trainers zijn ervaren en gecertificeerde omgevingsanalisten die (crisis)communicatieprofessionals en hulpverleners adviseren bij het verbeteren en versnellen van hun informatiepositie.

Steeds meer veiligheidsregio’s en andere organisaties nemen tijdreistrainingen op als vast onderdeel in hun OTO-programma (opleiden, trainen, oefenen). Door ervaring en oefening word je beter en creëer je automatismes. Natuurlijk zijn losse trainingen ook mogelijk. We bieden maatwerk door te kijken naar de trainingsbehoefte, en vrije invulling. Geven jullie aan welk incident je wilt herbeleven, dan zetten wij de tijd terug.

Analyse op maat

Is er een acuut issue of krijg je bijvoorbeeld voor een evenement in jouw gemeente/gebied de analysebezetting niet rond? Denk bijvoorbeeld aan het plotselinge nieuws dat een ex-gedetineerde in jouw wijk komt wonen, of de aanloop naar een groot evenement zoals de Sinterklaasintocht. Het is bij ons mogelijk om analyses op maat af te nemen.

Vindt binnenkort een groot evenement bij jullie plaats? HowAboutYou springt regelmatig bij, bijv. door het maken van omgevingsanalyses. Dus laat maar komen die Sint, kermis of dat grootse muziekfestival!